Het belangrijkste thema voor huiseigenaren tijdens de provinciale statenverkiezing van Zuid-Holland is de verduurzami
Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de standaard. Beeld © ANP
De lange levertijden lopen terug en het personeel om ze te installeren wordt opgeleid. 2023 ziet er rooskleuriger uit voor de warmtepomp, zegt de installatiebranche. Dit jaar moet een recordaantal geïnstalleerd worden.
Op dit moment zijn er al zo’n 110.000 warmtepompen geïnstalleerd, meer dan in heel 2022. De teller moet uiteindelijk uitkomen op 170.000, zo verwachten brancheclubs Vereniging Warmtepompen en Techniek Nederland.
Het grootste deel komt terecht in bestaande woningen en vooral zogenoemde hybride warmtepompen zijn gewild, zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. “Sinds de inval van Rusland in Oekraïne en de stijging van de gasprijzen is er vooral veel vraag.” Een subsidie van de overheid helpt ook.
Jaar wachten
Vorig jaar moesten mensen soms wel een jaar wachten op hun bestelde warmtepomp en toebehoren. Die waren moeilijk leverbaar, onder meer door een tekort aan chips en verschillende coronamaatregelen.
Inmiddels gaat het beter en zijn de voorraden hersteld, zeggen de brancheclubs. Het aantal installaties normaliseert weer. Toch moeten sommige klanten nog wel wachten. “We hebben nog altijd levertijden van zo’n drie maanden”, zegt Martin Hoekstra van installatiebedrijf ST/Warmte uit Nieuwkoop.
Behalve de voorraden speelt de vraag een rol: het aantal woningen dat een hybride warmtepomp moet krijgen, is enorm. Het grootste probleem is volgens Terpstra echter dat er te weinig monteurs zijn om de pompen te installeren.
Te weinig subsidie, te weinig mensen: hybride warmtepomp ‘immense opgave’
De bouw van nieuwe fabrieken in Nederland moet helpen om de tekorten weg te werken. Ook het opleiden van monteurs moet ervoor zorgen dat de groeiende vraag wordt bijgebeend. De branche mikt hierbij ook op zij-instromers die versneld kunnen worden opgeleid.
Vanaf 2026 wordt het verplicht om een warmtepomp te plaatsen als de traditionele cv eruit gaat. Daarmee zijn er volgens Terpstra duizenden extra monteurs nodig. “Dat is een grote uitdaging, maar we gaan het redden.”
Grootste fabriek in Apeldoorn
Maandag wordt in Apeldoorn de grootste warmtepompfabriek van Nederland geopend door het bedrijf Remeha. In de fabriek moeten dit jaar 50.000 hybride warmtepompen van de band rollen en volgend jaar zelfs 140.000.
Volgens Terpstra is het ‘fantastisch’ dat we in eigen land kunnen produceren en zo kunnen beantwoorden aan de enorme vraag.
1 miljoen per 2030
De Vereniging Warmtepompen mikt op 1 miljoen warmtepompen in bestaande woningen per 2030. Over drie jaar moeten er jaarlijks 300.000 stuks kunnen worden opgeleverd.
Of de doelen ook worden gehaald, hangt volgens de brancheclubs wel mede af van hoeveel nieuwbouwwoningen erbij komen en welke effecten het prijsplafond voor gas en de oplopende rente hebben. Niet iedereen heeft immers zomaar een paar duizend euro over om een warmtepomp aan te schaffen.
Hybride warmtepomp betalen met je vakantiedagen, zo werkt het
Bron: RTL Z