Verkoop zonnepanelen volledig ingestort: ‘Gouden tijden zijn voorbij’

Bron : NU.NL 12/2/2025

De verkoop van zonnepanelen is afgelopen jaar hard onderuitgegaan. Het verdwijnen van de salderingsregeling en de lagere energieprijzen zorgden dat vooral huishoudens amper interesse toonden. De verkoop van thuisbatterijen nam juist flink toe.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau DNE Research en vakblad Solar365.

Het vermogen van de zonnepanelen die vorig jaar zijn geïnstalleerd, kwam uit op 3,4 gigawattpiek (het maximale opwekvermogen). Sinds 2019 was dat cijfer niet zo laag. In 2023 was het bijvoorbeeld nog bijna 5 gigawattpiek.

De daling bleef enigszins beperkt doordat bedrijven wel volop bleven investeren in panelen. Wordt er alleen naar huishoudens gekeken, dan was er een afname van ruim 50 procent.

Een belangrijke reden is dat panelenbezitters vanaf 2027 de elektriciteit die ze opwekken en terugleveren aan het net, niet meer kunnen wegstrepen tegen de stroom die ze op andere momenten gebruiken. De politiek haalde vorig jaar een streep door dit zogeheten salderen.

Verder wijzen de onderzoekers op de energieprijzen, die afgelopen jaar minder hoog waren dan het jaar ervoor. Dit alles maakt de panelen minder rendabel.

Markt raakt verzadigd

Daarnaast lijkt het erop dat veel huishoudens die zonnepanelen willen ze al hebben. Zo had begin vorig jaar een derde van de Nederlandse huizen panelen op het dak, terwijl veel andere woningen geen dak hebben, zoals veel appartementen in een flatgebouw. De markt raakt dus langzaam verzadigd.

“De verkoop van panelen kan de komende jaren best nog verder dalen”, zegt energiespecialist Martien Visser van de Hanzehogeschool Groningen. Het is volgens hem steeds minder aantrekkelijk om ze nog aan te schaffen.

Naast de salderingsregeling en de energieprijzen speelt ook mee dat veel energieleveranciers tegenwoordig kosten in rekening brengen als je stroom teruglevert aan het net. “De gouden tijden zijn voorbij”, stelt Visser.

Batterijverkoop is ruim verdrievoudigd

De verkoop van thuisbatterijen schoot vorig jaar juist de hoogte in. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar op basis van voorlopige cijfers denken de onderzoekers dat er bij huishoudens ruim drie keer zoveel batterijcapaciteit bij kwam als het jaar ervoor.

Met deze batterijen kun je stroom opslaan die je opwekt met panelen en niet meteen verbruikt. Hierdoor hoef je op een later moment geen elektriciteit van het net te halen als je bijvoorbeeld je e-auto oplaadt. Dit kan geld besparen.

Toch neemt de verkoop nog geen hoge vlucht. “Als straks salderen verdwijnt, wordt het interessanter”, aldus Visser. “Maar batterijen zijn nu vooral voor wie geld heeft en het leuk vindt.”